Ex Falso, sinds 1993

De oorsprong van het koor ligt op de Gelderselaan, in Nijmegen-Oost. Tijdens het jaarlijkse straatfeest trad daar in 1992 een gelegenheidsbandje van mannelijke bewoners op. De vrouwen van de Gelderselaan zochten naar een vrolijke tegenhanger en formeerden een koortje. Dat viel zo in de smaak dat ze besloten door te gaan en meer ‘leden’ te werven. Dat lukt en in 1993 is de oprichting van Ex Falso een feit. De nieuwbakken koorleden gaan op zoek naar een dirigent.

Die vonden ze in de persoon van Mariëlle Theunissen. Onder haar bezielende leiding werd er hard gewerkt aan een gevarieerd repertoire, van Russisch-Orthodox en licht klassiek tot een enkele smartlap. Al vrij snel werd besloten om het koor uit te breiden met tenoren en bassen, met mannen dus. Hans, een van de bassen, bedacht de naam voor dit nieuwe gemengde koor.

Als wiskundige was hij bekend met de Latijnse spreuk: ‘Ex falso sequitur quod libet’. Oftewel: ‘Uit het ongerijmde volgt om het even wat’. De eerste twee woorden, Ex Falso, vormen sindsdien de naam van ons koor. Met een knipoog naar een mogelijke andere betekenis van Ex Falso: ‘het vals zingen is voorbij’.

Al jaren heeft het koor een vaste kern van zo’n dertig leden. Toen Mariëlle Theunissen naar Den Haag verhuisde, vonden we met Herma Timmer een uitstekende opvolger. Een dirigent met een andere kijk op het repertoire en een geheel eigen wijze van repeteren en dirigeren. Vele optredens volgden: in Nijmegen, Malden, Groesbeek en in de Ooijpolder bij het jaarlijkse (K)oortjeshekken.

Maar ook Herma moest na een aantal jaren stoppen als dirigent van ons koor toen ze naar Brabant verhuisde. Nu dirigeert Jurriaan Schoffelen al weer vier jaar ons koor. Om de twee weken krijgen we daarbij ondersteuning van Theo de Best, al jaren onze vaste pianist.

Elke week repeteren we op de dinsdagavond met veel plezier. En met ingang van september 2018 doen we dat in een nieuwe locatie: de Lutherse Kerk aan de Prins Hendrikstraat 79 in Nijmegen. Een prachtige locatie met een uitstekende accoestiek. En voor de liefhebbers is er na de repetitie een gezellige nazit in cafe ‘t Haantje.
Een paar keer per jaar treden we op voor publiek. Recent nog in de Hortus in Brakkenstein, inde Heemtuin in Malden, al drie keer in de St. Stevenskerk en in 2016 voor de vluchtelingen op Heumensoord.

Ex Falso, een Nijmeegs gemengd koor dat na ruim 25 jaar nog altijd springlevend is